Hızlı sanayileşme ve gelişen teknolojik gelişmeler ile beraber işyerlerinde çalışan kişilerin güvenliğini sağlamak amacıyla birtakım çeşitli tedbirler alınır. Bir tedbirler dizine olan İSG iş sağlığı ve güvenliği anlamına gelmektedir. Çalışanların yaşadıkları iş kazalarını ortadan kaldırmak ve onlar için güvenli bir çalışma ortamı oluşturmak amacı ile önemli tedbirler İSG ile alınmaya başlamıştır. Bu tedbirler doğrultusunda işyerlerinde güvenli çalışma alanları oluşturma konusunda büyük başarılar kat edilmiş ve yaşanan iş kazaları en az seviyelere indirilmiştir. İş sağlığı ve güvenliği bakımından işyerlerinin fiziki çevre şartları incelenmiş ve kişilerin sağlık sorunlarına neden olabilecek riskler azaltılarak daha sağlıklı çalışma alanları oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu sebeple İSG etiketleme kilitleme sistemi oldukça önemlidir.
İSG Uzmanı Kimler Olabilir
İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olmak isteyen adaylar öncelikle lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra İSG sınavına girerler. İş sağlığı ve güvenliği alanında belli eğitimleri alan kişiler İSG uzmanı olurlar. İSG uzmanları üniversitelerin kimya, fizik, teknik öğretmenler ya da iş sağlığı ve güvenliği mezunları arasından seçilir. Bu alanlardan mezun olan kişiler düzenlenen sınavlara girerler ve burada 100 üzerinden değerlendirilen sınavdan en az 70 puan almak zorundalar. İSG sertifikasına sahip olmak için adayların öncelikle iş güvenliği eğitimlerine katılmaları ve beraberinde İş sağlığı ve güvenliği genel müdürlüğü hekimliği ve İş güvenliği uzmanlığı sınavına girmeleri gerekir. Yapılan sınavlar sonucunda ise kişiler A, B, C sınıflarına uygun sertifikalara sahip olurlar. Sahip oldukları İSG etiketleme kilitleme ile iş yerlerinde güvenlik önlemleri en üst düzeylere çıkarılıyor.
İSG Kilitleme Etiketleme Nedir?
İş sağlığı ve güvenliği açısından İSG etiketleme kilitleme sistemi oldukça önemli bir tedbirdir. Bu profesyonel ve etkili çalışma ile iş yerlerinde yaşanan iş kazaları en az seviyelere indirilerek kontrol altına alınır. Kilitleme ve etiketleme yöntemi enerji ile çalışan makineler ya da parçalar üzerinde iş yapan bireylerin karşılaşabileceği riskleri minimuma indirmek ve tüm riskleri ortadan kaldırmak için kullanılan bir dizi güvenlik tedbirleridir. Bu yöntem içerisinde tehlikeli enerji akımları ve iç enerjiler tamamen kontrol altına alınır. Böylece bu makine ve araçlar üzerinde yapılan bakım onarım tamirat ve temizlik işlemlerinde olası kaza ve ihtimaller yok edilerek çalışan kişilerin iş güvenliği sağlanmış olur.
İSG’nin Önemi
İSG etiketleme kilitleme güvenlik önlemleri ile iş yerleri daha sağlıklı hale getirilmeye çalışılıyor. Bu alanlarda çalışan kişilerin hayatları işletme sahipleri tarafından korunmaya çalışılıyor. Alınan bu akıllı sistem güvenlik önlemleri işlerin verimliliği ve performansı iyileştirilmeye çalışılıyor. Olası kaza ve tehlike durumlarında yaralanma ve ölümlerin önüne geçiliyor. İSG etiketleme kilitleme ile makinelerden geçen enerji iletim hatlarında yaşanması muhtemel iş kazaları da engellenmiş olur. Böylece iş yerlerinin yaşayacağı maddi kayıplarda engellenir.