Güvenlik işaretleri iş alanları başta olmak üzere değişik alanlarda kullanılan ve tehlikelere karşı uyarı niteliği taşıyan levha ya da tabelalardır. İş sağlığı ve güvenliğinin son dönemlerde öne çıkan bir husus olmasının neticelerinden biri de güvenlik işaretlerinin yaygınlaşmasıdır. Özellikle tehlikeli maddelerin kullanıldığı ya da yoğun enerjinin bulunduğu iş yerlerinde çalışanları uyarmak ve dikkatli olmalarını sağlamak amacı ile güvenlik işaretleri kullanılmaktadır. Yasalar çerçevesinde belirlenen bazı yerlerde ve durumlarda bu işaretlerin kullanılması zorunlu kılınmıştır. Ancak zorunlu olmayan alanlarda da güvenliğin sağlanabilmesi ve meydana gelebilecek olası problemlere karşı önlem olması için bu işaretlerin kullanılması önem arz etmektedir.
Güvenlik İşaretleri Kullanım Alanları
İş ortamlarının daha güvenli hale getirilmesi açısından elzem olan güvenlik işaretleri çok farklı kullanım alanlarına sahiptir. İş yerlerinde her şeyden önce tehlikeli maddelerin bulunduğu alanlarda mutlaka bu işaretler kullanılmalıdır. Tehlikeli madde bulunan ya da yüksek enerji akımlarının olduğu çalışma alanlarına, çalışanlardan başka kimsenin girmemesi adına da uyarılar hazırlanmalıdır. Bunun dışında iş yerlerinde bulunan acil çıkış kapılarının belirlenmesi açısından da bu işaretler kullanılmaktadır. Güvenlik işaretlerinin tek kullanım alanı işyerleri de değildir. Kamu binalarında ya da kurumsal ofislerde de güvenliğe ve acil durumlarda yapılması gereken şeylere yönelik gerekli olan işaretler kullanılmaktadır.
Güvenlik İşaretlerinin Çeşitleri
Güvenlik işaretleri denildiği zaman birden farklı işaret türünün bulunduğunu bilmek gereklidir. İlk olarak bilgilendirme işaretlerinden söz etmek mümkündür. Güvenlik açısından alınması gereken tedbirlerin neler olduğuna dair bilgilendirici nitelikte olan küçük işaret levhalarıdır. Güvenlik işaretlerinin bir diğer çeşidi de acil çıkış ve ilkyardım işaretleridir. Olası tehlike anlarında iş yerinin nasıl ve nereden tahliye edileceğine dair bilgiler, çıkış kapılarının yeri gibi bilgiler bu tür işaret levhalarında yer almaktadır. Sesli sinyaller de doğrudan işaret olmasalar da güvenlik işaretlerinin türlerinden biridir. İnsan sesi dışında ikaz sesi ve siren gibi sesler, önemli unsurlardır. Güvenlik işaretlerinin bir diğer türü de ikaz işaretleridir. Dikkat gerektiren alanlarda, dikkat edilmesi gereken şeylerin belirtilmesi amacı ile bu işaretler kullanılmaktadır. Son olarak da yasak işaretlerinden söz etmek mümkündür. Belirli alanlar içerisinde yapılmaması gereken şeyler, yasak işaretleri ile bildirilmektedir.
Güvenlik İşaretlerinde Kullanılan Renklerin Anlamları
Güvenlik işaretlerinde kullanılan renklerin de özel anlamları söz konusudur. Çalışanların bu renkler ve işaretler hakkında bilgilendirilmesi gereklidir. Güvenlik işaretleri renkleri her yerde aynıdır. Bu konuda en sık kullanılan renk kırmızıdır. Bu renk tehlikeli durumları belirtmek, yasak işaretlerini belirtmek ve yangınla mücadelede kullanılacak olan ekipmanları belirtmek için kullanılmaktadır. Güvenlik işaretlerinde kullanılan sarı renk ise uyarı anlamı taşımaktadır ve kırmızıya göre anlamı daha yumuşaktır. Mavi renkli işaretler ise zorunluluk belirtmektedir. Yani mavi renk olan bir işaret tabelasında belirtilen şey, o alanda güvenlik için mutlaka yapılmalıdır.